Diş Protezleri Nasıl Temizlenir


Sağlık
22/12/2022

Protezleriniz gerçek dişlerden oluşmayabilir, ama yine de bakteri ve lekelerden arınmış olmalarını ve en iyi şekilde görünmelerini istiyorsunuz, değil mi? Doğal dişlere benzer şekilde, yiyecek kalıntılarını gidermek ve diş plağının birikmesini ve kalıcı lekelerin oluşmasını önlemek için protezlerin günlük olarak temizlenmesi gerekir. Bu nedenle, protezlerinize uygun şekilde bakmak, plak ve tartar oluşumu gibi sorunları önlemenin en kesin yoludur. Protezlerinizi nasıl temiz tutacağınızı öğrenmek için aşağı kaydırın!

  • Fixodent'in Adım Adım Protez Temizleme Kılavuzu
  • Plak ve Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir
  • Kaçınılması Gerekenler
  • Protez Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Fixodent'in Adım Adım Protez Temizleme Kılavuzu

shutterstock_1628688235

Protezlerinizi her günün sonunda çıkarmak çok yakında alışkanlık haline gelecek önemli bir rutindir. Ancak protez ve protez yapıştırıcısı kullanmaya yeni başladığınızda, protezlerin nasıl temizleneceği ve herhangi bir hasara neden olmadan nasıl çıkarılacağı konusunda endişelenmeniz doğaldır. Protezlerinizin iyi durumda kalmasını sağlamak ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için aşağıdaki adımları günlük olarak izleyin.

  1. Banyonuzu hazırlayın. Lavabonuzu ılık suyla doldurarak protezlerinizi temizlemeye hazır olun ve bir havlu hazırlayın ve lavabonun kenarına koyun. Protezlerinizin yanlışlıkla düşmesi ihtimaline karşı, özellikle banyonuzun zemini fayans veya taşsa, yere de başka bir havlu serebilirsiniz.
  2. Protezlerinizi gevşetmek için ılık su kullanın. Ilık su ile gargara yapmak, Fixodent diş yapıştırıcısını gevşetmenize yardımcı olur ve protezlerinizi çıkarmanızı kolaylaştırır.
  3. Protezlerini çıkarın. Protezlerinizi çıkarmak için, orta kısmı baş parmağınızla orta parmağınız arasında tutarak alt protezle başlayın ve protezi ileri geri hareketlerle hafifçe gevşetin. Protezin çıkmaya başladığını hissettiğinizde, yavaşça yukarı ve dışarı doğru çekin. Daha sonra aynı hareketlerle üst protezi çıkarın. Protezin serbest kaldığını hissettiğinizde, diş etlerinize zarar vermemeye dikkat ederek protezi yukarı ve dışarı doğru itin.
  4. Protezini durulayın. Sıkışan yiyecek parçacıklarından kurtulmak için ılık veya soğuk su kullanın.
  5. Protezlerinizi fırçalayın. Protezlerinizi fırçalamak için bir protez fırçası veya normal bir yumuşak diş fırçası kullanın. Su, protez macunu veya aşındırıcı özelliği düşük bir diş macunu kullanabilirsiniz. Yüksek derecede aşındırıcı diş macunlarından kaçının.
  6. Ağzınızdaki yapışkan kalıntılarını temizleyin. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak, tüm Fixodent kalıntılarının giderilmesine yardımcı olacaktır. Daha sonra, ağzınızı tekrar ılık suyla durulamadan önce diş etlerinizi ve ağzınızın çatısını silmek için temiz bir bez kullanın. İnatçı yapışkan parçalar varsa, diş etlerinizi çok yumuşak bir diş fırçasıyla da fırçalayabilirsiniz. Kısmi protez kullanıyorsanız, gerçek dişlerinizi normal şekilde fırçalayın.
  7. Protezlerinizi gece boyunca suda tutun. Bunun için protez temizleme solüsyonu veya su kullanın, ancak protezlerinizi suda tutmadan önce hızlı etkili temizleyiciler de kullanabilirsiniz. Her zaman protez temizleyici paketindeki talimatları izleyin. Kısmi protez kullanıyorsanız, kısmi protezler için tasarlanmış bir temizleme solüsyonu kullandığınızdan emin olun.
  8. Tekrar durulayın. Sabah protezlerinizi takmadan önce, suyla iyice yıkadığınızdan emin olun.

Plak ve Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir

shutterstock_1838614576

Birçok insan plak ve tartarın aynı şey olduğunu düşünür. Aralarında güçlü bir bağlantı olmasına rağmen, pek çok noktada farklılık gösterirler. En başta, diş plağı, protezlerinizin yüzeyinde sürekli olarak oluşan yapışkan, renksiz, yumuşak bir filmdir. Kısmi protez kullananlarda diş eti hastalığına ve protez çürümesine neden olabilecek bakteriler içerir. Tartar, protezlerde renk değişikliğine neden olabilen sertleşmiş bir plak şeklidir. Protezlerinizdeki artık plak, tükürüğünüzün mineralleri ile reaksiyona girdiğinde oluşur. Protezlerinizin uygun şekilde bakımını yapmıyorsanız, plak kalsifiye olabilir ve zamanla tartara dönüşmeye başlayabilir.

En iyi sonuçları almak için protezlerinizi temizlemek üzere formüle edilmiş temizlik ürünlerini kullanmanızı öneririz. Bazı protez temizleyicileri, suda çözünen tablet formundadır veya protezleri gece boyunca temizlemek için protez ıslatma solüsyonu kullanabilirsiniz.

Kaçınılması Gerekenler

shutterstock_1583497441

Protezlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, er ya da geç değiştirmeniz gerekecek. Protez değişim süresini mümkün olduğunca uzatmak için protezlerinizi mahveden bu dört yaygın şeyden kaçının:

  • Aşındırıcı temizlik malzemeleri. Aşındırıcı maddeler içeren temizlik ürünleri uzun vadede protezlerinize ciddi zararlar verebilir.
  • Beyazlatıcı diş macunu. Genellikle aşındırıcı maddelerle dolu olan, normal beyazlatıcı diş macunu kullanmak yerine, protezlerinizi temizlemek için özel olarak tasarlanmış bir diş macunu tercih etmelisiniz.
  • Ağartıcı içeren ürünler. Protezlerinizi temizlemek için herhangi bir ağartıcı ürün kullanmayın, çünkü bu ürünler protezlerinizin yapısını zayıflatabilir ve rengini değiştirebilir. Metal parçaları bulunan protezlerinizi klor içeren solüsyonlarda tutmayın, zira metali lekeleyebilir ve paslandırabilir.
  • Sıcak su. Protezlerinizi sıcak veya kaynar suda durulamak veya ıslatmak yamulmalarına ve şekillerinin sonsuza dek mahvolmalarına neden olabilir.

Protezlerinizi temiz tutmak önemli bir konudur ve kafanızda hala soru işaretleri varsa, bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Protez temizliğiyle ilgili aldığımız en yaygın sorulardan bazılarının cevaplarını verelim!

Protez Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Protezlerdeki tartar nasıl giderilir?

Tartarları genel olarak protezlerden, özellikle de yalnızca fırçalama yoluyla çıkaramazsınız. Yapabileceğiniz en iyi şey, düzenli olarak protez temizleyici kullanarak, ilk etapta tartar oluşumunu önlemeye çalışmaktır.

Protezleri temizlemek için en iyi çözüm nedir?

Protez temizliği söz konusu olduğunda en iyi uygulama, ılık su altında durulamak, yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamak ve çoğu eczanede bulunan profesyonel bir protez temizleme ürününde tutmaktır.

Protezlerimizi diş macunu ile temizleyebilir miyiz?

Su, yumuşak kıllı diş fırçası ve protez temizleme solüsyonu kombinasyonundan şaşmamanızı öneririz.

Protezlerinizi ağzınızdayken fırçalayabilir misiniz?

Çabuk bir fırçalama işlemi için protezlerinizi her zaman çıkarmak zorunda değilsiniz, ancak daha kapsamlı bir temizlik için günlük olarak çıkarmanız gerekecektir.

Ağartıcı protezlerime zarar verir mi?

Protez malzemesini zayıflatabileceğinden ve rengini değiştirebileceğinden, protezleriniz için asla ağartıcı içeren ürünler kullanmamalısınız.

Protezleri tuzlu suda tutabilir miyiz?

Evet, protezlerinizi gece boyunca soğuk su ve bir çorba kaşığı normal sofra tuzu içeren bir bardakta tutmak güvenli bir protez temizleme yöntemi olarak kabul edilir.

Protezleri temizlemek için hidrojen peroksit kullanılabilir mi?

Hidrojen peroksit protezleriniz için tehlike oluşturmasa da, protezlerinizi beyazlatma ve temizleme yetisi oldukça sınırlıdır. Profesyonel bir protez temizleme solüsyonu her zaman daha iyi sonuçlar verecektir.

Protezler için hangi diş macunu güvenlidir?

Bu basit talimatları izlerseniz, protezleriniz mümkün olan en rahat oturuşu ve sağlam tutuşu sağlamak için mümkün olan en iyi durumda olacaktır. Protezlerinizi çıkarmak veya temizlemekle ilgili herhangi bir sorun yaşamanız halinde, diş hekiminize başvurmaktan çekinmeyin.

Daha detaylı bilgi mi istiyorsunuz? Temizlik ve bakım kılavuzumuza göz atın, protezlerinizi nasıl beyazlatacağınızı ve lekeleri nasıl çıkaracağınızı öğrenin ve yeni bir protez kullanıcısı olarak hangi yiyecekleri yiyebileceğinizi keşfedin!